Gör modellen utskriftsklar

Det kan kännas oerhört frustrerande i ögonblicket man har slutfört modellerandet men att arbetet inte är slutfört. Här sammaställer jag så småningom en så omfattande guide som möjligt för att göra modellen utskriftsklar. Såklart så kommer du att hitta fler saker som kan krångla till det senare i utskriften och därför så tar jag gärna emot tips.

Metoden

Spara en separat fil för utskriften. När du förbereder modellen för utskriften gör du förändringar som du inte kan göra ogjorda senare. Själv brukar jag spara en med filnamn-KLAR eller att jag numrerar den ifall att jag känner att jag kommer att ändra mycket filnamn_0, filnamn_1a och så vidare.

För att skrivaren ska förstå modellen behöver modellen vara sparad i ett format som slicern. Slicern i vårt fall är MakerBot Desktop till de två makerbotsen medan den stora i skaparrummet har en annan. Detta är oftast det minst komplicerade momentet.

Normaler

3D skrivarna ser skillnad på huruvida något är vänt. Ibland kan det ge konstiga resultat. Här är ett exempel på ett bord med fyra ben som skrevs ut med felvända normaler. Resultatet är att hela modellen är utskriven med stödmaterial.

IMG_20151005_141943 IMG_20151005_141954

Blender

  1. Slå ihop modellen så att allt sitter samman genom att i Object Mode (tab) markera allt (a), join (^j). Eller gör som på bilden genom att använda mellanslag och sök upp join.
    join
  2. Kolla om det finns några punkter som går att slå ihop efter objekternas sammanslagning. Edit Mode (tab) markera allt (a), remove doubles (mellanslag ”remove d” eller klicka i vänstra menyn).
  3. Se till att allt i modellen efter ihopslagningen har normalerna vända utåt:recalcNorm
  4.  Exportera som .stl:
    exportSTL
  5. Öppna .stl filen i MakerBot Desktop

Tips på mer om att göra modellen redo

Remove doubles förklarad på engelska: https://www.youtube.com/watch?v=ADBmqYzxcwo

 

Publicerat av

passar

Speak as you fly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.