Centrera text och andra textegenskaper

När du designar din text för läslighet så kan du välja att skriva din text helt i mitten av dokumentet. Detta är ett vanligt sätt i flera fall för att skriva rubriker. Att skriva text i mitten kallas för att centrera text. Det finns stilar där hela texten är i mitten. Exempelvis så skrivs många filmmanus med konventionen att all text är centrerad.

I din ordbehandlare så är det lätt att ställa in så att texten är centrerad. Till din hjälp så finns ett antal textjusteringsknappar. Jag utgår här ifrån google docs men ikonerna ser likadana ut i nästan alla andra ordbehandlingsprogram.

Textjusteringsknappar

Det finns fyra vanliga sätt att flytta vart du skriver din text.

Vänsterjustera text

I grundformat när du skriver på svenska eller engelska så är texten vänsterjusterad. Det innebär att det första tecknet börjar att skrivas i vänsterkanten och

Centrera text

All text utgår ifrån mitten.

Högerjustera text

Texten utgår ifrån höger. Det kan vara smidigt för att datera meddelanden och anteckningar. Skriva brevhuvuden med adresser.

Distribuera text

Detta sätt att formatera texten används i både tid och otid. En hel del artiklar skrivs med denna stil. Det ger ett kantigt utseende på texten i sin helhet. Texten bibehåller sin ursprungliga vänsterjustering men drabbas av en samtidig högerjustering om där är tillräckligt med text för att nå högerkanten. Detta uppnås genom att mellanrummen förlängs och i vissa fall förkortas för att rymma alla ord. Bokstäverna i orden behåller sin storlek.

Det diskuteras i omgångar om detta ökar eller minskar läsbarheten. Själv upplever jag att det försvårar läsningen då det händer att mellanrummen kan bli olyckligt formade på ett vis så att ögonen kan luras att hoppa upp eller ner en rad under läsningens gång. Onekligen ser det elegant ut med att texten når fullt ut i höger kant så det är klart ett smakfullt uttryck men med bekostnad utav läsbarheten.

Kantjustera text

Centreringen sker i förhållande till dokumentets kanter och det är likadant med de andra formateringarna. Textformateringar är ett generellt begrepp som spänner över flertalet typografiska termer.

Om du kan se en linjal i dokumentet så kan du se vart dokumentets kanter för text är. Från linjalen kan du göra kantjusteringar. Det möjliggör att du kan faktiskt flytta vart centreringen är på dokumentets skrivyta om du flyttar kanterna.

Marginaljustera text

Marginaljustering kallar jag de ytor runt om texten. Marginalerna kan även handla om att justera höjd. Jag tänkte främst på de fall då du använder två kolumner och då behöver justera marginalerna mellan

Inledande indrag

Det finns en tradition av att för läsbarheten eller komprimera texten något så kan du inleda nya stycken med att ha ett indrag. De fall då du vill ha indrag i din text så ska tänka på att hålla dig till den stilen så att det blir lätt för läsaren att följa med.

Publicerat av

passar

Speak as you fly

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.